deKunstClub.nl

Terug naar Projecten

Pervers / invers

Bij dit project gaat alles op z'n kop. Klokken lopen achteruit, mensen lopem 's nachts naakt rond en slapen overdag warm gekleed. Een geslacht en gebraden kippetje ontbraadt, stelt zichzelf weer samen en kruipt in het ei.

Grenzeloze fantasie, srikt en hardnekkig onlogisch nadenken, totaal (in)consequent - leven in een geïnverteerde wereld. Ad absurdum.
Dode zaken

Dode zaken, dingen dus, zijn WEL te inverteren en daar kun je behoorlijk idiote dingen mee beleven.

Neem bijvoorbeeld een tentoonstelling in een galerie. Exposities gaan overdag op slot en kunnen alleen 's nachts bezocht worden. Er is geen licht, en je kunt de uitgestalde kunst niet zien. De objecten staan half verborgen in hoekjes, zo onopvallend mogelijk. Triviale zaken zijn pontificaal aanwezig (het bordje "toilet" en het bijbehorende zwarte schoteltje met orue-muntjes).

En kijk, zo'n soort expositie kun je WEL bouwen, ook in de reëele wereld van alledag. Het vervreemdend effect is zeer de moeite waard.
Levende zaken

Levende zaken, zoals mensen, zijn in werkelijkheid niet te iverteren. Het levenspad is absoluut een-richting verkeer, van zuigeling tot grijsaard.

Neem bijvoorbeeld een gezellig gezamenlijk maal.

Het wordt wat onsmakelijk ....

De eters zitten op de tafel, met de rug naar elkaar toe. Hun voeten hebben ze op de stoelzittingen gezet, ter weerszijden van hun bord, dat middenop de stoelzitting prijkt.

Zij produceren, onder een ongezellige stilte, brokken maaltijd uit hun slokdarm. Ze halen de brokken met mes en vork uit hun mond en deponeren ze op hun bord, waar enig gegoochel met mes en vork de brokken netjes samenvoegt, tot bijvoorbeeld een halve gebraden kip.

Onderwijl spugen de eters van tijd tot tijd een slok wijn in hun glas, dat zodoende steeds voller wordt.


Aan het eind van de maaltijd (loopt de tijd eigenlijk terug?) worden de wijnglazen uitgeschonken in lege wijnflessen die daarna worden gekurkt en afgevoerd naar de wijnkelder, waar de wijn steeds jonger liggen te worden.

Verder worden de volle borden geleegd in pannen en afgevoerd naar de keuken (waar er diverse fascinerende tech­lnieken op los worden gelaten).

De gasten staan vreseljk hongerig op van tafel en begeven zich naar hun kamers, alwaar zij hun feestkledij aantrekken. Tijdens de maaltijd zijn zij uiteraard gehuld in weinig meer dan treurige onderkleding ....

Zo maar wat ideetjes